Sağlam Psikolojiye Sahip İnsanların 8 Özelliği

Sağlam Psikolojiye Sahip Olduğunuzu Gösteren 8 İşaret

Hayatta fiziksel sağlığın yanı sıra psikolojik sağlığımızın da ne kadar önemli olduğu günümüzde kaçınılmaz bir gerçek haline geldi. İnsan psikolojinin her geçen gün önem kazanmasıyla beraber psikologlara olan ihtiyaç da artış gösterdi. İnsanlar kendilerini keşfetmek veya psikolojilerindeki çeşitli sorunlardan ötürü psikologlara gitmekteler. İnsan zihinsel sağlığının da bu denli önem kazandığı günümüzde, neredeyse hepimizin çeşitli psikolojik sorunlara sahip olduğu gün yüzüne de çıkmış bulunmakta. Hal böyle olunca insanların aklına acaba psikolojim iyi midir, psikolojik sağlığım yerinde mi, bende depresyon var mı, gibi çeşitli sorular oluşmaya başladı. Bugün sizlere sağlam psikolojiye sahip olup olmadığınızı gösterecek 8 maddeden bahsedeceğiz. Unutmayın ki bu insanlar sadece çevremizde değiller, bu karakteristik özellikleri dilerseniz siz de kendinize benimsemeye çalışabilir ve sağlıklı, sağlam ve güçlü bir psikolojiye sahip olabilirsiniz. Hadi başlayalım.

sağlam psikolojiye sahip insanların özellikleri

Sağlam Psikolojiye Sahip Olduğunuzu Gösteren 8 İşaret
1

 

2- Devam Etmek Zorundayım

Zaman zaman hepimizin başına kötü şeyler gelmiştir, sorunlarla karşı karşıya kaldığımız zaman sanki dünyanın sonuymuş gibi hissedebiliyoruz, hayatın bir çember olduğunu ve o yaşadığımız anın çemberin sadece bir parçası olduğunu unutup, geçmişi ve geleceği tamamen silip, anımızda yaşadığımız acıyı olduğundan fazla büyütebiliyoruz. Güçlü psikolojiye sahip insanların en önemli özelliklerinden bir tanesi, yaşadıkları sorunların kalıcı olmadığının farkında olmaları ve yollarına devam edebilmek için “bundan sonra ne yapabilirim, şimdi ne yapmalıyım” gibi düşüncelere sahip olmalarıdır.

3- Büyük Resmi Gör

Yukarıda bir çemberden bahsetmiştim sizlere bunu biraz daha açmalıyız. Hayatı 360 derecelik bir yuvarlak veya çember ne derseniz, o şekilde hayal ederseniz, Doğuma 1 derece, ölüme 360 derece diyebiliriz, bitmek bilmez bir döngü içindedir yaşam. Şimdi bizim yaşadığımız olayları yaşınıza göre hesaplarsanız elimizdeki çemberde sadece 1 dereceye denk geldiğini göreceksiniz, mesela ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zamanki yaşınız 30, hayat çemberinizdeki derecesi ise 120. Şimdi siz 360 derecelik bir çemberde, sadece 120 derecedeki soruna takılıp büyük resmi göremezseniz, çok fazla şey kaçırıyorsunuz demektir.

Hayat, küçücük şeylerden meydana gelen kocaman bir demettir.

 

4- Başarısızlık, başarının özüdür

İnsanların en çok karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de başarısızlıktır, ne de olsa başarı ve başarısızlık arasında kaçınılmaz bir çekim vardır. Bazı insanlar karşılaştığı başarısızlıkları gözlerinde fazla büyütebiliyorlar, dünyanın sonu gelmişcesine kendisine ve çevresine sinirli bir şekilde kızabiliyor, bağırabiliyor hatta tam tersi şekilde depresyona bile girebiliyor. Örneğin sınavda başarısız olduğunda hiç üzülmeyen, lakin yüksek not alıp neden daha yüksek alamadım deyip ağlayan arkadaşlarınız hepimizin olmuştur. Buradaki iki tutum da yanlıştır. Günümüzün koşullarında yeterince sorunla karşı karşıya iken, küçük şeyleri büyütmek, azdaki çoğu görememek hepimizin hatasıdır. Sağlam psikolojiye sahip insanlar, karşılaştığı başarısızlıkların ne denli büyük olduğunu empati yaparak anlayabilmelerinin yanı sıra başarıya giden yolda başarısızlığın kritik öneminin de farkındadırlar. Başka insanların karşılaştığı benzer sorunlara çok daha büyük tepkiler veren insanların psikolojilerinin zarar alması kaçınılmaz olacaktır.

5- Kendini Öp

Başka insanlara gösterdiğimiz sevgi ve şevkati, gösterdiğimiz değeri ve çok daha fazlasını, yalnızlık, başarısızlık ve sorunlar gibi çeşitli durumlarda neden kendimize göstermediğimiz hepimizin aklında bulunması gereken başka bir soru işaretidir. Kendine adil bir şekilde muamele etmek yerine diğer insanların hal ve hareketlerini önemsemek psikolojimizde yaralara yol açmaktadır. Sağlam psikolojiye sahip insanlar, yaptığı iyi şeylerin yanında yapabileceği hataların da bilincindedir, hataların kaçınılmaz olduğunun ve kendini geliştirmek için hataların mükemmel bir fırsat olduğunu unutmaz, kendine şevkatle yaklaşır, kusurlarını örtmeye çalışmaz, kendini sever, kendini okşar, hatta ve hatta kendini öper. Kendinizi sevin dostlar, başka kimse sizi, sizin kadar sevemez.

Sağlam Psikolojiye Sahip Olduğunuzu Gösteren 8 İşaret

6- Geçmişine sahip çık

İnsanlar geçmişte yaşadığı olayları değerlendirirken, başarılarını ve başarısızlıklarını değerlendirmeye almayabilirler. Zamanını ve enerjisini harcadığı bir olayda başarılı olduğunu unutup, verdiği emeği görmezden gelip, şansa veya başka insanlara bağlayabiliyor, aynı şekilde zaman ve enerji harcamayıp, başkalarının başarılarını da kendilerinin başarısıymış gibi sunan insanlar da var. Bu iki insan tipi de kendine zarar vermektedir. İnsanı ayakta tutan en önemli şeylerden birisi motivasyondur, geçmişte başardığımız veya başaramadığımız şeyleri görmezden gelmek, motivasyonumuza zarar verir, içimizdeki motivasyon alevini ayakta tutmak için, daha önce başardım gene başaracağım veya daha önce başaramadım şimdi BAŞARACAĞIM şeklinde kendimizi, kendimiz gazlamalıyız.

7- Kendinin Patronu Ol

Düşünün ki bir işte çalışıyorsunuz, 5 gün günde 8 saat şeklinde. Çok çabalıyorsunuz, çok vakit ayırıyorsunuz ve gerçekten de başarılısınız, AMA patronunuz sizi hiç övmüyor, size hiç prim vermiyor, sizi hiç desteklemiyor, sizi hiç motive etmiyor. İşte burada demek istediğimiz tam olarak da bu; dışarıdaki patronunuz bile sizi taktir etmediğinde motivasyonunuz ne denli düşüyor ise, kendi içinizdeki patron, sizi taktir etmediği sürece motivasyon limitiniz de artmayacaktır. Yiğidi öldür ama hakkını ver.

8- Beni kesin seviyordur

Dostlar ilk maddede yola devam etmenin bilincinde olmanın sağlam bir psikolojiye sahip insanlardaki öneminin altını çizmiştik. Şimdi ise insanların çoğunun baş belası olan başka bir noktadan bahsedeceğiz. Beklentiler. İnsan öyle bir varlıktır ki, kendisinden beklenti duymanın yanı sıra, kontrol edemeyeceği ve sahip olamayacağı başka insanlardan da beklenti içine girer. Beklentiler insan psikolojisine zarar veren en büyük düşüncelerin başında gelmektedir. Çok çalıştım yüksek alacağım beklentisinden tutun, ona çok fazla ilgi gösterdim beni kesin seviyordur veya işimde çok başarılıyım kesin terfi alacağım gibi karşılığında bir şeyler beklediğimiz işlere girişmek, beklentilerimizin “kölesi” olmak bizi çok ciddi anlamlarda yıpratır. İnsan kendisinden de çevresin de beklentilerini kısıtlamalı ki, sonrasında kaldıramayacağı yüklerin altına girmesin. Sağlam psikolojiye sahip insanlar, beklentilerini olabildiğinde gerçekçi bir şekilde düzenler ve bu kısa süreli ömrümüzde huzurlu, mutlu ve “sağlıklı” hayat yaşamaları için beklentilerini kısıtlar.

Sağlam Psikolojiye Sahip Olduğunuzu Gösteren 8 İşaret

 

Bu yazımızda sizlere sağlam psikolojiye sahip insanların 8 özelliğinden bahsettik, bir sonraki yazımızda güçlü bir psikolojiye sahip insanların özelliklerinden bahsedeceğiz, devamı niteliğinde olacak.

Bu İçeriği Paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top