Her şeyi kafama takıyorum ne yapmalıyım?
Kafama Takıyorum. Öncelikle söylemek isteriz ki insan geçmişte yaşadığında depresif, geleceği yaşamaya çalıştığında ise kaygılı bir ruh haline sahip olabiliyor. Bazen de hem geçmiş hem de geleceğin arasında, boşluğun içinde, kendi yolunu ararken kaybolabiliyor. Size bu yolculuğunuzda az da olsa yardımcı olabilmek için, kafanıza sürekli taktığınız şeylerden kalıcı olarak kurtulabilmeniz için bazı ufak tüyolar vereceğiz. Umarım hayatınız istediğiniz gibi olur ve bakış açınıza bir seviye atlatabiliriz. Ne demiş büyük üstad; Hayat satranç oyununa benzer, çok kez şah edersin fakat bir kez mat edersin.
Yazıyı okurken sizin için dinleyebileceğiniz güzel bir müzik seçtik, tıklayınız.
Başlamadan önce hatırlatmak isteriz ki daha öncesinden kafaya takmamak ile ilgili bir yazı paylaşmıştık dilerseniz bu yazıya tıklayarak onu da daha sonrasında inceleyebilirsiniz.
Herşeyi kafama takıyorum ne yapmalıyım?
- İlk olarak yapmanız gereken bir şeyleri kafaya takmamalıyım düşüncesinden kurtulmak. Önemli olan kafaya takıp takmadığımız değil, neyi kafaya taktığımızdır çünkü hayat, kafaya takacağın şeyi bulabilme sanatıdır. Kafaya taktığımız şeyleri değiştirebilirsek, biz de değişiriz. Hayatımız boyunca birçok seçim yapıyoruz bunların arasına belki de bizi en çok etkileyecek düşünceleri de eklemeliyiz.
- Bazı insanlar mutfağa gidip su almaya bile üşenir, markete gitmeye, dışarı çıkmaya bile. Bazı insanlar ile Mars’a, Ay’a gitmek ister. İçlerindeki motivasyon adeta yanıp tutuşur. Büyük hedefleriniz olur ise, siz o yolculuğunuzda karşılaştığınız basit sorunları görmezden gelip ilerleyebilirsiniz ama diğerleri örneğin hava durumundaki ufak değişikliklerinden bile rahatsız olan birisi, bunu bile kafaya takacaktır. Kendinize olan inancınız, misyonunuz ve vizyonunuz konusundaki hedefleriniz olursa ve bunları kafaya takarsanız sizi düşünceleri geç, hiç kimse durduramaz. İnsanların bir şeyi kafalarına takmalarının sebebi, asıl meseleyi kafalarına takmayı unutmasıdır.
- Kafanıza öyle bir şey takmalısınız ki, kendi yolculuğunuzda sadece o şey ile ilerleyebilesiniz. Bazı insanlar mutlu olmak için bir sonuç, bir çözüm arayışı içindeler. Ufak sorunları kafaya taktıklarında ve çözdüklerinde bunları kutlayabiliyorlar, bunlardan mutlu olabiliyorlar. Asıl olması gereken şey ise, kafanıza taktığınız o şey ile yolculuğunuza devam ederken, zaten istediğiniz şey olmasından ötürü mutluluğu o yolculuk boyunca içinizde hissetmeniz. Mutluluk elde edilen bir sonuç değil, bir yolculuk sürecidir.
Neden küçük şeyleri bile kafama takıyorum?
- Kafaya takacağınız şeyi seçerken, mezara girdiğinizde bile hala kafanıza takmış olmanız fakat bunu seve seve yapmış olmanız çok önemli. Kafaya takacağınız şey öyle bir şey olmalı ki, sürekli olarak değişmemeli, seni yormamalı. Mesela Elon Musk teknoloji alanında sürekli yeni şeyler üretiyor, geliştiriyor ve satıyor. İnsanlığın geleceği için sürekli bir uğraş peşinde. Kafaya taktığı şey budur belki. Daha iyi bir insanlık, daha gelişmiş bir insanlık.
- En önemli noktalardan bir tanesi ise sabretmek. Eminim en basit ve en klişe ve herkesin de en iyi bildiği şey zamanın en büyük ilaç olduğudur. Peki bu konuyu biraz daha açmaya ne dersiniz? Sizin de iyi bildiğiniz gibi insan vücudundaki kaslar, spor yaptıkça, onları zorladıkça gelişiyor ve bu gelişim sürecinde o kaslar yoğun bir acı içinde oluyor. Bu aynı şekilde sizin karşılaştığınız sorunlar için de geçerlidir. Karşılaştığınız sorunların elbet bir gün geçeceğinin farkındasınız, bu süreci büyütmek yerine, bu sürecin bir antreman olduğunu ve beyin kaslarınızı geliştirdiğini düşünün. Kaslar nasıl gelişiyor ise, ufak sorunlara karşı olan tutumunuz da psikolojinizi ve maneviyatınızı geliştirecektir.
- Burada anlattığımız mantık ve düşünce silsilesi ile yaşayan insanın, hiçbir soruna boyun eğmeyeceğini ve her türlü problemin veya fırsatın kendi gelişiminde ne denli bir öneme sahip olacağının farkında olduğunu düşünmekteyim. İnsanın sorunlara kendi baktıkları açıdan daha farklı bir yönden bakması, sorunu bir fırsat olarak görmesi veya fırsat olmayışının aslında bir fırsat olması gibi ufak oyunlar, kişinin kendi yolculuğunda yeni manzaralar, yeni yerler görmesi gibi önemli bir süreçtir. Özünü bu dünyaya ait hissetmeyen bir insan, kendi maneviyatının değerini ve motivasyonunu içinde yaşamayan insan, maddi şeylerin içinde, boşlukta kaybolur.
Ayrıca belirtmek isteriz ki kendi kendinize çözemediğiniz kafaya takmama, zihni boşaltma gibi problemleri Bilişsel-Davranışcı Terapi veya onun alt dalı diyebileceğimiz Mindfulness terapi gibi yöntemlerde uzmanlaşmış psikologlara danışarak terapi talep edebilirsiniz.
Ustalık Gerektiren Her Şeyi Kafaya Takmama Sanatı
“Her şeyi iyi tarafından görmek” gibi bir şey söylenmekteyse de, gerçek şu ki hayat bazen berbattır ve yapabileceğiniz en sağlıklı şey de bunu kabul etmektir.
Size bir sorumuz var: Dediğimiz gibi her insan kafasına bir şeyi takarak ölür. Siz öldüğünüzde kafanıza neyi takmış olmak istersiniz?