Zaman zaman hepimizin aklına gelmiştir acaba bana yalan söylüyorlar mı, beni manipüle ediyorlar mı, duygularımla oynanıyor mu, bana yalan söylendiğini nasıl anlayabilirim benzeri düşünceler ve sorular. İnsanlar ses tonlarıyla, mimikleriyle, vücut hareketleriyle hatta seçtiği kelimelerle bide gerçekleri saklıyor olabilirler. Gelin bakalım, insanlar yalan söylediklerini nasıl belli ederlermiş?
1. Yalan Yakalama Tekniği : Gözlerini Kullan
İnsanların duyguları çeşitli davranışlarla kendini belli eder. Bizim dikkat edeceğimiz ise insanın duygularını yansıttığı yerlerden en önemlisi ve asla değişmez, evrensel olanı yüzümüz. İnsanlar üzgün olsalar dahi bazen mutlu olduklarını söyleyebilirler fakat bunun doğru olup olmadığını anlamak çok basit. Bu işte uzman olmak için belirli bir vakit ayırmak, 7 ana duyguyu ve yüze nasıl yansıdığını bilmek ve sık sık insanları analizlemek gerekiyor. Bu tür süreçleri yavaş yavaş öğrendikten ve uzmanlaşmaya başladıktan sonra, insanların yüzlerine bakarak yalan söyleyip söylemediğini hemencecik anlayabilirsiniz. Birkaç örnek verelim. Karşınızdaki kişi size mutlu olduğunu söylüyor, veya gülüyor ama siz bunun doğru olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Resimde gördüğünüz gibi dudak kenarları yukarıda, göz kenarları ise kırışmış vaziyette. Eğer sahte gülüş olsaydı;
Burada gördüğünüz gibi dudak kenarları tam olarak yukarı kalkmamış ve göz kenarları tam olarak kırışmamış sahte olduğu belli oluyor.
Tabii ki bu mimikleri yakalamak oldukça zor, mimikler saniyenin beşte biri zamanda gerçekleşiyor. İnsanların gerçek duygularını anlamak, yalan söyleyip söylemediklerini öğrenmek için bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz.
Başlangıç için size mimik testi (ücretsiz) yapabileceğiniz bir yabancı site ve Paul Ekman’ın Ne Düşündüğünü Biliyorum kitabını önereceğiz. Linkler için tıklayabilirsiniz. Unutmayın ki kendinizi bu konuda geliştirmeden mimikleri okumak neredeyse imkansızdır, insanların gerçek duygularını gizlediği ama yüzlerine yansıttığı bu evrensel davranış her geçen gün daha da ilgi odağı oluyor.
2. Yalan Yakalama Yolu : Akıllı Sorular Sormak
Bildiğiniz gibi felsefede cevaplardan çok sorulan sorular önemlidir. Sorduğumuz soruların bizim hayat kalitemizi etkilediği de bir gerçektir. Karşımızdaki insana sorduğumuz sorular o insanı tanımanın en net yoludur. Olabildiğince açık uçlu ve yoruma dayalı sorular sormanız gerekiyor. Örneğin arabayı sen mi çaldın sorusuna karşınızdaki kişi evet-hayır cevabı verebilir, bizim istediğimiz ise bu değil, insanlar duygularını çok kısa sürelerde saklayabilirler. Eğer soracağımız soru; sokaktaki araçlardan bir tanesi çalınmış senin bu konudaki fikrin ne olursa kişinin vereceği cevap daha uzun olacağından bir yerde yalanını belirli edebilir söyleyeceği sözlerin tutarsızlığından veya yüzündeki mimiklerden bunu okuyabilirsiniz.
3. Yalanı Yakalama Sırrı : Sonuna Kadar Dinlemek
Karşınızdaki insan konuşurken onu kesinlikle bölmemeniz çok önemli bir unsurdur. Kişinin sonuna kadar konuşmasına izin vermeli, mimiklerini, vücut hareketlerini, cümle bütünlüğü gibi etkenleri dikkatli bir şekilde izleyerek, kişiyi bölmeden, kafasını karıştırmadan sonuna kadar dinlemelisiniz. Bizim günlük hayatımızda genelde dinlemekten ziyade, sıranın bize gelmesini bekleriz veya direkt söz keseriz hatta karşıdaki insanın tezini çürütmek için planlar bile kurarız. Bunları ünlü profesörler bile zaman zaman yapıyorlar. Eğer insanların yalan söyleyip söylemediğini anlamak istiyorsanız, kendinizi anlatmak ziyade, karşı tarafı anlamaya başlayın.
Evet bu yazımızda sizlere insanların yalanlarını yakalayabilmeniz adına temel bilgiler verdik dileriz ki ilginizi çekmiştir ve daha fazlası için araştırmalar yapıp kendinizi bu konuda geliştirirsiniz. Bitirmeden önce mimikleri görebileceğiniz siteyi, kitap önerisini ve bir de dizi önerisinde bulunmak isterim.
Ne Düşündüğünü Biliyorum – Paul Ekman | Kitap Önerisi
Mikro İfadeler Mimikler Yalan Söylemez – Oğuz Benlioğlu – Kitap Önerisi