Bir önceki yazımızda sağlam psikolojiye sahip insanların özelliklerinden bahsetmiştik ve bunları 8 maddeye ayırmıştık şimdi ise o yazının devamı niteliğinde güçlü bir psikolojiye sahip insanların en önemli özelliklerinden bahsedeceğiz.
Güçlü bir psikolojiye nasıl sahip olurum?
1- İnsan, insanın aynasıdır
Psikolog olma sürecinde psikoloji öğrencileri veya mezunları kendilerini daha iyi geliştirmek adına süpervizyon adı altında “eğitim” alırlar, bu süreçte daha tecrübeli olan psikolog, psikolog adayına eksikliklerini veya göremedikleri konusunda geri bildirimlerde bulunur, bir nevi S.W.O.T Analizi veya Johari Penceresi gibi. Güçlü bir psikolojiye sahip insanlar da kendi hakkında geri bildirim alabileceği, danışabileceği, mutlu veya mutsuz anında destek olabilecek bir dost veya bir mentöre sahiptir. Hepimizin etrafında bir sürü hatta gereksiz insanlar olabilir ama içlerinden bir tanesi bile olsa, sana bir şeyler katmalı, seni anlamalı, seni dinlemeli, sana gerçekten değer vermeli, maskelerini kaldırabildiğin ve kendin gibi davrandığın birisi olmalı. Etrafımızda sadece yüzeysel ilişkiler olursa, sadece çıkar ilişkileri veya iş ilişkileri olursa, mutluluk ve huzur anlamında veya zorlandığımız noktalarda, üstümüze çok ağır bir yük binecektir.
2- Kendi eksiklerini kabullenmek
Bunu söylemesi oldukça kolay olsa da, insanlar çoğu zaman kendi eksikliklerini görmezden gelmek isteyebiliyor, eleştiriye, geri bildirime açık olduğunu söylendiğinde bile çok kolay bir şekilde kırılabiliyoruz. İnsanın kendi kendine objektif olması da bir hayli zor iken, kendi eksiklerini kabullenebilmek ve bu süreçte birinci maddede bahsettiğimiz diğer insanların da bize destek olma durumu birleştiğinde, diğer insanlara nazaran çok önemli avantajlar elde etmiş oluyoruz. İnsanlar başkaları tarafından övüldüğünde veya olumlu bir dönüt ile karşılaştığında kolay bir şekilde gurur yapabilir veya egoları şişebilir, bu oldukça normaldir, insanız sonuçta. Lakin bu durumları yaşadığında eksik olduğu yerleri görmezden gelmek isteyebilir veya eksikliklerini aslında karşı tarafın hatasıymış gibi algılamak isteyebilir kısacası kafasını kuma gömer ama başka bir tarafı açıkta kalır. Bazı insanlar sürekli benzer veya aynı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyorlar, aynı hataları tekrar tekrar yapabiliyorlar, bir süre sonra sorunun belki de dışarıda değil tam içimizde olabileceğini görmemiz gerek.
Ek Bilgi:
Yukarıda bahsettiğimiz şeyler insanın kendi farkındalığını geliştirme sürecinde çok kritik öneme sahiptirler, insanlar psikolojik tedavi altında bile uzmanların, “kendi eksikliklerini fark ettirebilme” süresince sorun çıkartabiliyorlar, insan yapısı gereği kendi kendine objektif olma konusunda veya diğer insanların düşüncelerini kale almamak hatalara düşebiliyor, yukarıda bahsettiğimiz şeyler size saçma gelebilir. Örneğin; “diğer insanların düşüncelerine ne gerek var, ben kendi kendime yeterim, objektif olabilirim kendime karşı, hem diğer insanın doğru söylediğini nereden bilebilirim, belki benim kötülüğümü düşünüyordur veya benim hiçbir eksiğim yok, neden farkındalık kazanayim ki, ben mükemmelim, kendimi geliştiriyorum, kitap okumuyorum eksikliğini de hissetmiyorum.” Tarzındaki cümleler veya benzerleri aklınızdan geçebilir ama unutmayın ki burada bahsettiğimiz şeyler insanın kendini keşfetme, gerçekleştirme, tanıma ve sosyal becerileri açısından çok önemli bir role sahiptir ve araştırmalarla kanıtlanmışlardır. Yukarıda bahsettiğimiz eksikliklerini farketme ve kendini, karşındakini keşfetme süreci bir üçgen olarak nitelendirebiliriz, bu üçgeni tamamlayan ve destekleyen iki yapı taşı daha var: S.W.O.T Analizi ve Johari Penceresi, yakında bunlarla ilgili bir içeriğimiz de yayımlanacak, böylece daha iyi pekiştirmiş olabileceksiniz.