2019 Psikolog Maaşları
Günümüzde psikolojiye olan rağbetin artmasıyla beraber rekabet çoğaldı, iş alanları arttı, fırsat olmadığı halde fırsat yaratmayı bilen insanlar sektörü genişletti, fırsatları kendileri oluşturarak piyasayı büyüttüler ve kendi işlerini kurdular. Buradan da anlayacağınız üzere psikoloji sektörü çok büyük bir hal aldı. Bundan ötürü de Psikologların Maaşı Ne Kadar sorusuna verebileceğimiz cevap sabit olmayacak. Gelin şimdi inceleyelim, sektörden sektöre psikolog maaşları ne kadarmış?
Kamuda çalışan Psikologlar ne kadar kazanıyor?
Taşeron firmalarda sözleşmeli olarak çalışan psikologlar 1800-3000₺ bandında,
Bakanlıklarda veya çeşitli Başkanlıklarda (Sağlık, aile, sosyal politikalar, çalışma, içişleri, genel kurmay başkanlığı vb) kadrolu çalışan psikologların maaşı 3000-4500₺ bandında,
Normal devlet memuru olarak çalışan psikologların ise 2200-3600₺ bandında maaş aldıklarını söyleyebiliriz.
Özel sektörde – kurumlarda çalışan Psikologlar ne kadar kazanıyor?
Rehabilitasyon Merkezlerinde yıllar arttıkça, tecrübe kazanılıp uzmanlaşıldıkça artan bir ücret grafiği var 2000-6000₺ bandında.
Anaokullarında & Kreşlerde psikolog maaşları ne kadar sorusuna gelirsek, tam zamanlı çalışan psikologlar 2500-5000₺ bandında, yarı zamanlı uzmanlar ise 1500-4000₺ bandında kazanabiliyor.
Okul ve Kolejlerde, 3000-6000₺ bandında olduğunu söyleyebiliriz. PDR mezunlarının daha çok rağbette olduğu yerlerden birisi olan okul ve kolejlerde, gün geçtikçe psikologların da önemi artıyor, bu sebepten de maaşlarında da artışlar gözlemlenebiliyor.
Özel Şirketlerde psikolog maaşları ne kadar sorusuna gelirsek, günümüzde özellikle tecrübeli psikologların arandığı bu alanda, şirketin içinde çeşitli pozisyonlarda çalışabilirsiniz. İnsan kaynakları altında. Dil şartının da arandığı ve istihdamın da zorlandığı bir alandır. Endüstri Psikoloji yüksek lisansını yapmış ve bu yolda kendini geliştirmeye çalışan psikologlar 4500-9000₺ bandında iş bulabilirken, normal psikologlar ise 3000-6000₺ bandında iş bulabilmektedir.
Özel Hastanelerde psikolog maaşları ne kadar sorusuna gelirsek, yarı ve tam zamanlı olmak üzere iki çeşit çalışma biçimi vardır. Haftada 2 gün çalışan uzmanlar 1200-2500₺ bandında, Psikiyatri hastaneleri olarak hizmet veren yerlerde 3000-5000₺ bandında, Klinik Psikolog olup polikliniklerde çalışan uzman psikologlar ise 3000-4000₺ + prim şeklinde çalışmaktadır, ortalama olarak 6000-10000₺ bandında kazanabilmektedirler.
Psikiyatri dal merkezlerinde, seans başına ücret yapan kurumların yanı sıra psikiyatri gözetiminde psikoterapi hizmeti veren uzmanlarda vardır. Seans bazında 30 dakika 40₺ – 60 dakika 70₺ gibi ücretler görülebilmektedir. Psikoterapi hizmeti veren uzmanlar ise 3000-5000₺ dolaylarında kazanabilmektedir.
Psikoterapi – Psikolojik Danışmanlık Merkezleri Maaşları Nedir?
Baştan söylemek isteriz ki Klinik Psikoloğun tanınabilirliği ve reklamı dengeleri alt-üst edebilir.
Çoğu psikoloji öğrencisinin hayalinde klinik psikolog olmak ve kendi ofislerini açma veya danışmanlık merkezlerinde çalışma fikri geçmiştir. Okulun bitimine doğru planların değiştiğini hepimiz tecrübe etmişizdir 🙂 Esnek çalışma saatleri ve dolgun maaşlar, göründüğü kadar kolay olmuyor.
Bu merkezlerde çalışan uzmanlar seans başına ücret almaktadır (bazen ise sabit ücret + yapılan cironun % gibi maaşlarda verilmektedir ve birazdan bahsedeceğim ücretlere yakın maaşlar kazanılmaktadır) lokasyonun yeri çok ama çok önemlidir. Lüks semtlerde +450₺ talep edilirken verilirken, İstanbul ortalaması 200-300₺ civarlarındadır. Şimdi gelin bir değerlendirme yapalım.
Diyelim ki ücretlendirme seans başı 250₺. Eğer uzman kendi danışanını getirirse 170₺, danışmanlık merkezi yönlendirir ise 140₺ alıyor. Günde 3 seans alsa ve 5 gün çalışsa yaklaşık olarak 60 saat çalışmış yani 60 seans olacak ve 9.000₺ kazanacak.
Ülkemizde günde 8 saat çalışıldığını düşünürsek ayda 160 saat yapar. 60 saat için 9.000₺ oldukça iyi bir ücrettir.
Kendi ofisimi açıp terapi yaparsam ne kadar kazanırım?
Basit bir şekilde söylemek gerekirse yukarıda bahsettiğimizden daha az kazanırsınız, eğer çok iyi bir reklamınız, popüleriteniz yok ise. Bunun en büyük sebebi ise stopaj, kira, ofis gideri, sekreter, sgk, vergi giderleri, tek seferlik ücretlendirmelerden ise mobilya, telefon vb. çok fazla masraf çıkmaktadır. Ama müşteri bulabilir ve sürekli çalışma halinde olursanız, zamanla artan popüleriteniz ve tanınabilirliğiniz sayesinde kazanacağınız ücret de yukarıda bahsettiklerimize göre ciddi artışlar sergileyecektir.
Eklemek istediklerimiz
Ücretler kişinin yaşadığı yere, okuduğu okula, yaptığı – katıldığı sosyal sorumluluk projelerine, dil bilgisine, kendini geliştirmişliğine, sosyal becerilerine, tecrübelerine ve çalıştığı kuruma, çalışma saatleri gibi çok fazla etkene bağlı olarak ücretler değişim gösterebilmektedir.
Ne kadar az psikoloğun olduğu bir yerde iseniz, yapacağınız işe göre kazanacağınız para artabilir, azalabilir. Örneğin rehabilitasyon merkezleri, anaokulları gibi yerler büyükşehirlerde çok fazla bulunduğundan, maaşlar anadoluya göre daha azdır.
Endüstri ve Klinik Psikologlarının ülkemizde gündemde olduğunu ve çok fazla insanın bu alanlara yoğun ilgi gösterdiğini, bu sebepten ötürü de bir yığılma olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Diğer psikologlardan farkını ortaya koyabilen bu alandaki uzmanlar, alanlarında kendilerine yeni fırsatlar yaratabilir veya daha fazla fırsatla karşılaşabilir.
Buna ek olarakta yeni psikolog olmuş kişilerin Asgari Ücret gibi 1500-2500₺ klasmanlarında iş bulmaları en sağlıklısı olacaktır. Tecrübenin oldukça önemli olduğu psikoloji alanında, mezun olur olmaz yüksek ücretler beklenmesi, işsizliğe sebep olabilir.
Yurt dışında psikologlar ne kadar kazanıyor?
Umarız ki aklınızdaki Psikologların Maaşı Ne Kadar, Psikologlar ne kadar kazanıyor gibi soruların cevaplarını verebilmişizdir. Maalesef ki ülkemizdeki psikologlara ve pdrcilere olan tutumlar, dünya geneline göre oldukça kötü durumda, deli doktoru denilirdi eskiden. Zamanla insanlar bilinçlendikte bakış açıları ve fikirleri de değişiyor tabii. Terapi yapmak için Klinik Psikolog olmanız gerektiğini ve bunun için de Klinik Psikolojinin 2 Yıllık Yüksek Lisansını Tamamlamanız Gerektiğini hatırlatalım. Terapinin ne olduğuyla ilgili yazımız için tıklayabilirsiniz.
En sonda da söylemek isteriz ki; umarız verdiğiniz emeklerin karşılığını alırsınız, eğer hakkınızın yendiğini düşünüyorsanız, ilerlemeye devam edin, pes etmeyin! bir gün her şey çok güzel olacak.